Pe 26 mai iesim la vot | Europarlamentare 2019
26 maieuroparlamentare 2019referendum 26 mai
26 mai 2019 este o zi importanta pentru Europa si o zi extrem de importanta pentru Romania. Sta in puterea noastra, a cetatenilor romani, sa decidem pe cine trimitem sa ne reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani.
Pe 26 mai iesim la vot daca vrem sa traim intr-o Romanie mai buna, in care dreptatea si justitia nu sunt ingradite, coruptia nu este tolerata, iar frauda este pedepsita.
Iesim la vot daca ne dorim sa ne fie respectate drepturile, sa ne fie protejate interesele la nivel european, sa traim intr-o tara care se dezvolta si are acces la piata unica si pentru ca ne dorim ca statul sa sustina mediul de afaceri, sa ii faciliteze dezvoltarea si sa ne ajute sa accesam fonduri europene care sa ne ajute sa prosperam.
Iesim la vot pentru ca ne dorim o tara in care copiii nostri sa creasca armonios, sa aiba conditii bune de studiu si, poate cel mai important, sa creasca alaturi de parintii lor. Pentru ca ne dorim ca romanii sa isi gaseasca locuri de munca bine platite in tara lor, sa nu mai fie nevoiti sa isi abandoneze familiile si sa plece la munca peste hotare.
Spitale, scoli, autostrazi, respect, oportunitati si un trai mai bun. Pentru asta iesim la vot pe 26 mai 2019.
Eliminarea coruptiei, reducerea fraudei si readucerea justitiei in prim plan. Pentru asta iesim la vot pe 26 mai 2019.
Alegeri europarlamentare 2019. Pe cine votam
Romania face parte din Uniunea Europeana de 12 ani, iar ca membru UE avem un rol important pe 26 mai. Votul nostru, al cetatenilor, decide cine sunt cei 33 de candidati care ne vor reprezenta in Parlamentul European pana in 2024.
Membrii din Romania in Parlamentul European se aleg pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, si pe baza de candidaturi independente.
Candidatii admise de Biroul Electoral Central sunt, in ordinea prezentarii pe buletinul de vot, sunt reprezentantii urmatoarelor partide: PSD, Alianta 2020 USR PLUS si Partidul Pro Romania, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, UNPR, Blocul Unitatii Nationale - BUN si candidatii independenti: Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion si Peter Costea.
Alegeri europarlamentare 2019. Unde votam
Romanii pot vota la sectiile de votare la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, conform listelor electorale permanente. Totusi, daca in ziua alegerilor te vei afla intr-o alta localitate decat cea in care esti inscris in lista electorala, poti sa iti exerciti dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate.
Dreptul de vot se exercita in baza unui act de identitate valabil, emis de statul roman, respectiv: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).
Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.
Alegeri europarlamentare 2019. Cum votam
La alegerile din 26 mai 2019 se va utiliza Sistemul informatic de monitorizarea prezentei la vot si pentru prevenirea votului ilegal.
La intrarea in sectia de votare, alegatorul prezinta operatorului de calculator al sectiei de votare actul de identitate si, dupa caz, documentul care dovedeste resedinta. Acesta va inscrie codul numeric personal ale alegatorului in sistem.
Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.
Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.
Alegeri europarlamentare 2019. Ce votam
In urma votului care va avea loc in mai 2019 vor fi alesi cei 751 eurodeputati, 33 dintre acestia urmand sa fie candidati romani, care ne vor reprezenta la nivelul UE timp de 5 ani, in perioada 2019 - 2024. Cei 33 candidati romani care ne vor reprezenta in urmatorii 5 ani in Parlamentul European vor fi alesi dintre candidatii admisi de BEC, reprezentanti ai urmatoarelor partide politice: Partidul Social Democrat, Alianta electorala "Alianta 2020 USR Plus", Partidul PRO Romania, Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Partidul National Liberal, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor – ALDE, Partidul PRODEMO, Partidul Miscarea Populara, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Blocul Unitatii Nationale BUN si a urmatorilor candidati independenti: Gregoriana-Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion si Peter Costea.
Dintre tarile UE, cel mai mare numar de europarlamentari il va avea Germania - 96, iar cel mai mic numar il vor avea Malta, Luxemburg si Cipru - cate 6.
Prin votul din 26 mai, fiecare dintre noi isi va sustine punctul de vedere in ceea ce priveste cresterea economica, securitatea, comertul international, protectia consumatorilor, dar si a politicilor care ne impacteaza zi de zi. Votul tau poate contribui la dezvoltarea democratiei europene si la o Romanie mai buna pentru noi toti si pentru copiii nostri.
Implica-te. Voteaza si tu pe 26 mai!
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro